EDEBİYAT DERSİMİZ

Öğrencilerin edebiyat dersiyle ilgili kaynak ve sorulara ulaşabilmesini amaç edindik. Katkılarınızla zaman içinde zengin içerikli bir blog halini alacağımızı umuyorum.

13.04.2008

10. SINIFLAR DLA YAZILI SORULARI,

MERSİN ATATÜRK LİSESİ 10 SINIFLAR DİL VE ANLATIM DERSİ 2 1. DÖNEM 3. YAZILISI
ADI SOYADI:
SINIFI NUMARASI: …/04/2008
☺?►SINAV SÜRESİ BİR DERS SAATİDİR.
☺?►SINAVDA CEVAPLARINIZI SORULARIN ÜSTÜNDE GÖSTEREBİLİRSİNİZ; YANITLAR İÇİN AYRILAN AŞAĞIDAKİ YERE İMLA KURALLARINA UYGUN, CÜMLE YARGISI TAŞIYAN BİR ANLATIMLA YAZINIZ.
☺?►SINAV SÜRESİNCE SİLGİ, KALEM GİBİ ARAÇ GEREÇLERİN BAŞKALARINDAN ALINMASI SINAV KURALLARINA AYKIRIDIR. SAFFET AYICI
SORULAR
s-1) Gerçek savaş romanları, barış yıllarının ürünüdür. Savaş içinde yaşayan romancı savaş yıllarının veremediklerini arar çünkü. En güzel aşk romanları bu nedenle savaş yıllarında yazılmıştır. Her şey bittikten, barış gelip de yaralar kapandıktan, acılar unutulduktan sonradır ki savaş romanları yazmaya yönelmiştir. Birçok yazar. Yakup Kadri de İstiklâl Savaşı’ndan tam on yıl sonra yazmıştır Yaban romanını.” Paragrafta düşünceyi geliştirme yollarından hangisi kullanılmıştır?
a- Tanımlama b- Tanık gösterme c- Örnekleme d- Benzetme e- İlişki kurma
s–2) Yukarıdaki paragraftan bir tane belgisiz zamir bularak nedeniyle açıklayarak yazınız


s–3) “TBMM’nin açılışının seksenyedinci yıl dönümü tüm yurtta büyük bir coşkuyla kutlandı.” Cümlesindeki yazım yanlışlığını bulup yanlışlığın nedenlerini açıklayarak cümleyi doğru biçimiyle yeniden yazınız.


s–4) “Kitap insana en içten arkadaştır. Roman, hikaye, deneme, makale, şiir, araştırma, tenkit,… hiç fark etmez. Bütün hayatları biz kitaplarda buluruz. Derdimizin ortağıdır kitaplar.” Cümlesindeki tamlamaları bulup tamlamaları göstererek çeşidini yazınız.



s-5) “-den / -dan hal ekleri isimlere gelerek eylemin nereden çıktığı anlamını verir. Eklendiği isme ayrılma, çıkma anlamı katar.” Paragrafta verilen hareketle aşağıdaki cümlelerin hangisinde buna aykırı bir kullanım vardır?
a- Kardeşim okuldan çıkınca hemen eve gelirdi. b- İşçiler dumandan zehirlenmişlerdi.
c- Sanattan anlamayanların ülkesi olmaya başladık. d- Orhan Gazi altından paralar bastırmıştı.
e- Gözümden sakınırım seni ben.
s–6) “Pascal () “Evren, kişiyi ezse de kişi evrenden uludur () çünkü ezildiğini () evrenin üstünlüğünü bilir () oysa evren bunu bilmez ()” diyor.” Yukarıdaki sıralanmış yerlere aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangisi getirilmelidir?
a- ( : ) ( ; ) ( , ) ( ; ) ( . ) b- ( ; ) ( ; ) ( , ) ( , ) ( . ) c- ( : ) ( ; ) ( , ) ( ; ) ( … )
d- ( ; ) ( , ) ( , ) ( ; ) ( . ) e- ( : ) ( , ) ( , ) ( . ) ( . )
Geniş, bakımlı, ferah bir bahçenin ortasında iki katlı, ahşap binanın pencerelerinden boğaz manzarasını seyrediyoruz. Geniş kanatlarıyla mavi derinliklerde hezeyana tutulmuş gibi daireler çizerek uçan martıların iç burkan çığlıkları o muhteşem manzaranın ortasında kulakları tırmalıyor; fakat mesut olmak için çaba sarf etmeye de gerek yok. Kızılcık şerbeti içmiş gibi, dikenler arasından fırlamış güller, goncalar kulaklarınızdaki o çığlıkları atıyor sanki… Yavaş yavaş esen deniz tuzu kokusuyla dolmuş boğaz esintisi sizi kuru bir gerçekten hayal dünyasına sürüklüyor. Eskiyen değil yenilenen hayallere götürüyor. İpince bir ufuk çizgisinde hayallere… Zıplayarak uyanmak istemediğiniz hayallere.”
s–7) Paragrafta adlaşmış sıfata bir örnek bulup nedeniyle açıklayarak yazınız.



s–8) Paragraftan bir tane bağfiil (ulaç) bir tane sıfatfiil (ortaç) bulup gösteriniz
BAĞFİİL: SIFATFİİL:
s–9) (I) Çocuk kitaplarında önemli olan, yalnızca anlatılan öyküdür, demiyorum. (II) Öykü bir başına elbette yeterli değildir. (III) Yazarlık düzeyide aynı ölçüde önemlidir. (IV) Ama yazarlığı, öykünün önüne çıkarırsanız, okurun ilgisinden yoksun kalırsınız. (V) Şunu da söyleyeyim, yalnızca öykü anlatmak için peş peşe olayları sıralamaktan da söz etmiyorum. (VI) Anlatılan öykünün merak uyandırması, değişik ve çarpıcı olması, düş gücüyle örülmesi gerekir. (VII) İşte son örnek Harry Potter! (VIII) Bu dizinin başarısında en büyük payın, öyküsü olduğunu düşünüyorum. (IX) Başka etkenler de söz konusu ama okurun ilgisinin temelinde öykü var. Paragrafta hangi cümlede bir yazım yanlışlığı vardır?
a- ı b- II c- III d- IX e- VII

1-Eski antikalarını müzeye bağışladı. 2- Sokaklar bembeyaz kar kapladı. 3- Genç sokaklarda sergiler açıyordu.
4- Sinemamızın uluslararası bir başarısı olmayacak mı? 5- İnsan olmanın sevmek olduğunu bilmiyor musun?
s–10) Yukarıda verilen cümlelerin kaç tanesinde anlatım bozukluğu vardır?
a- 1 b- 2 c- 3 d- 4 e- 5

Hiç yorum yok:

Blog Arşivi