EDEBİYAT DERSİMİZ

Öğrencilerin edebiyat dersiyle ilgili kaynak ve sorulara ulaşabilmesini amaç edindik. Katkılarınızla zaman içinde zengin içerikli bir blog halini alacağımızı umuyorum.

11.12.2007

10. sınıflar I. dönem 1. yazılı A grubu

A A A GRUBU A A A
MERSİN ATATÜRK LİSESİ DİL VE ANLATIM 2 1. DÖNEM I. YAZILISI
ADI SOYADI:
SINIFI NUMARASI: 01.12.2006

◄?►SINAV SÜRESİ BİR DERS SAATİDİR.
◄?►SINAVDA CEVAPLARINIZI SORULARIN ÜSTÜNDE GÖSTERMEYİNİZ; YANITLAR İÇİN AYRILAN AŞAĞIDAKİ YERE İMLA KURALLARINA UYGUN, CÜMLE YARGISI TAŞIYAN BİR ANLATIMLA YAZINIZ.
◄?►SINAV SÜRESİNCE SİLGİ, KALEM GİBİ ARAÇ GEREÇLERİN BAŞKALARINDAN ALINMASI SINAV KURALLARINA AYKIRIDIR.
SAFFET AYICI
SORULAR
s–1) “(1) Şiirde hikâye anlatmanın tek şiir anlayışı olduğunu zannedenler için bu işin ustaca ve şiirde nasıl becerilebileceğini örnekliyor Aksal’ın şiirleri. (2) Aksal, hikâyeler anlatıyor; ama asla şiirin dışına çıkmıyor. (3) Hikâye duygusu sadece sonradan bir imge olarak oluşuyor. (4) Yoksa dizeleri bir araya getirdiğinizde düzyazı cümleleri ortaya çıkmıyor. (5) Tek tek dizeleri okuyabileceğiniz gibi, bütün olarak da şiiri okuyabilirsiniz.” Paragrafın kaç numaralı cümlesi asıl düşünceyi (anafikri) vermektedir?
s–2) “ve, kapıma, yaka, birazdan, götürecekler, dayanacaklar, beni, kapıma, paça” tırnak içerisinde verilen sözcükleri kullanarak kurallı bir cümle kurunuz.
s–3) “Parkta yalnız başına oturan adam durduğu yerde sinirli sinirli bağırmaya başladı.” Cümlesindeki altı çizili sözcüğün cümleye kattığı anlamı yazınız (altı çizili sözcüklerin anlamını yazınız).
s-4) “Sunum yaparken konuşmacıların aktardığı konuyu takip edip dinleyen, anlatılanlardan etkilenen kitleye ………………… denir.” Noktalı yeri uygun sözcükle doldurunuz.
s–5) “ Küçük bir oda; sıvası dökülmüş, nemli duvarlar, Dünya kadar kitapla dolu bir raf ve bir çalışma masası vardı.” Cümlesindeki yazım yanlışlığını bulup yazım yanlışlığını düzelterek cümleyi yeniden yazınız.
s–6) Dünyada pek çok insanlar kitap okumaya zaman ayıramıyor.” Cümlesinde anlatımı bozan (anlatım bozukluğunun nedeni) nedir?
s–7) “Bir yazıdan cımbızla birkaç sözcüğü çıkararak yazının tamamını değerlendirmek yazara karşı işlenmiş bir suçtur. O seçtiğimiz birkaç kelimeyle bir kitabı, makaleyi, denemeyi ya da bir yapıtı değerlendirmek olanaksızdır. Sözcükleri yazar kasıtlı olarak hatalı kullanmış olsun mümkün mü? Konun gereği olarak kullanılmış olma olasılığını göz ardı etmek bir okuyucuya yakışmaz.” Paragrafa bir başlık bulunuz.
s-8) Dillerin kalıcı olmasını sağlayan o dilin kullanıldığı ………….tır.” cümlesindeki boş bırakılan yere uygun sözcüğü yazınız.
s–9) Diller hangi gereksinimden doğmuştur?
s–10) “Keşke, zamanımı sokaklarda boş boş yürüyerek harcamak yerine kütüphanelerde uyuyarak geçirseydim.” Cümlesini söyleyen bir kişi hangi duygusunu dile getirmektedir?

Hiç yorum yok:

Blog Arşivi